Thursday, December 14, 2006

Balski konji

Evrosport juče veče. Engleski šampionat u plešućim konjima. To su oni što cupkaju po taktu, jedna napred, pa dve, pa prepliću, pa prave piruete. Vrlo konjski, sa dostojanstvenim crno-belim zacilindričenim jahačem na leđima, uz korektne obrade različitih muzičkih pravaca. Nikakva ludila.

Prvi konj je crn, vitak i lep.

- Vidi kako sija! Od čega je to?

- Pa hrane ga dobro tim nekim sranjima i redovno ga timare. Lepa mu dlaka zato što je zdrav i mlad i zato što uživa! Mislim, on ovo voli da radi! Stvarno voli da skakuće uz "Karmen", to se vidi! Vidiš? I zato što redovno trenira! Vidi kakve mišiće ima! Mislim, to nije samo 'ajde da ga istimarimo', nije neki konj koji trčka okolo pa ima mišiće, nego je on pravi sportista! Ono, ko da ide u teretanu svaki dan, trude se oko njega, kontaš ...a i verovatno su ga namazali nečim...

- Pravi si horse whisperer...

- ... (damski pivski podrig)

Gleda se ritam, kako menja korake uz promene muzike, dal je izbalansiran u odnosu prednje - zadnje noge. Jedna od bitnih stavki je da ne primetiš jahača - konj mora da ukrade show.
A najbitnija je da konj izgleda KAO da mu lepo.

Pojavljuje se jedan žuto-beli baja, za pola veći od ostalih. Nagruvan. Izgleda ko onaj pravi veliki bavarski ili engleski tegljački konj kom su za prigodu obrijali čarapice na kopitima. Razbijač. Ono, kako bi izgledao Bili Eliot da je odrastao u Arnolda Švarca.
Ulazi apsolutno razmetljivo, baca kopita ko baletan. Srećaaan, do jaja! Mislim, vidi se na konju kad je srećan. Ovaj bio. Taj momenat kada on ulazi u padok (natrkivenu arenu, kako god), to je stvarno neopisivo. Tu je, među damom i gospodom plave krvi, i totalno zna da je dobar, i sad će da radi nešto u čemu je dobar i što voli. To je to.
Primetila sam ga, pored gabarita i negospodskog dizajna, po repu, koji je stajao u najvišem mogućem luku. Rep u konja, poštovana publiko, to vam je vrat+ključne kosti u balerine. Bar u ovom slučaju.
A ovaj je bio primadona.

Plesao je uz muziku iz "Blues Brothersa".
"Mini The Moocher" mu je legla savršeno. Taj konj je odglumio baju koji se vraća kući posle večeri provedene za šankom nekog sleezy bara.
Piruete su mu malo bile krute, tvrdila je lady iz komentatorkog dvojca. Gentleman je ćutao. Kad razmislim, ćutao je sve vreme... verovatno otišao da piša. Ili da pije. Ili oboje.

Al taj konj je mahao repom ko kuče sve v r e m e...
Lady objašnjava da je takvo ponašanje bilo strogo kažnjavano poenima ranije, jer se tumačilo kao znak agresije konja (dominacija-submisija), a sada se tumači kao znak da je konj veseo.

O, bio je. Baš mi je ulepšao veče.

Lady je kasnije pridobila moje simpatije.
Prokomentarisala je medley Queena jednog od sledećih konja kao 'risky' ako se uzme u obzir da u žiriju sede seniori koje vole dobre, stare, proverene stvari. I kikotala se. Bilo je simpa.
Gentleman je suvo engleski procedio 'da taj kriterijum nije relevantan ni vredan pominjanja'.
A ona je zacvrkutala, "ali gledaj samo OVOG konja! Au, uradi promenu koraka ukrug, a to je izuzetno teško..."

Nadam se da ću ih ubosti ponovo. I Nižinskog i lady.

Dobri su mi.

4 comments:

etotako said...

tri puta otvaram, i kao evo sad ću nešto da napišem,da zapljunem neki koment AAAli, zvrrrrr zvrrrrrr, da, haaaaaaalo, ODMA!!! DA!!! ROK? SAD!!!
Jbt, i kažu "baviš se lepim poslom". Jok more. Oću i ja budem konj.

E btw, ti voditelji su hit :)) Toliko zapene u prenos da pomisilm da u najmanju ruku gledam direktan prenos III svetskog rata, a ono baleeeet.

organizam said...

Plesuci konj? To bi bilo strava... ja bih navijala za te!

etotako said...

Samo da zametnem rep još, i bog da me vidi. Odlično se krećem na sve četr'. Ja bi ti dala da radiš prenos!

organizam said...

Hm, konj i komentator u dosluhu...