Saturday, November 25, 2006

O bubašvabama i ljudima

Stiže tekstić koji treba skratiti da stane na format strane sveske koji mala bubašvaba nosi u školu.
Ja ga za potrebe bloga jošte skraćujem i prepevavam

"Najbolji ukućanin- radi ovo, radi ono i nikako se ne svađa"

Reko, briši sve - napišem, taki i taki taj. 4 reči.

dalje piše "Više nego što ste ikada mogli da očekujete od uloženog"

Reko, briši sve - napišem taki taj. 2 reči.

piše, "muzika koju slušate i boja koju izaberete govori puno o Vašoj ličnosti..."

reko, zaboravili su horoskopski znak i tip kože. A i Ford je lepo reko za kola, možete da uzmete bilo koju boju, dok god je crna. Briši sve.

piše "bilo da ste na zimovanju, letovanju, putovanju, vikendu ili ste kod kuće..."

reko, aupičku ... ako ste na Marsu, Veneri, Zemlji ili plutate po kosmosu... taki taj, 2 reči.

Dobijamo fidbek od komercijale koja je pisala tekst. Nezadovoljni su što nismo prihvatili njihove sugestije. Ono sa ukućaninom je bilo u vezi sa VB, al mi nismo skontali.
Ucenjuju nas, pa ubacujemo njihove nepismene izrazne kovanice. Stale su kada smo ih smanjili na font koji će samo ta mala bubašvaba moći da čita. Kad nauči da čita.

Stiže i prateći tekst iz komercijale jedne banke. Kažu ne diraj mnogo, oni su osetljivi.
Pročitam, reko dobro. Ovako jedna teta koja je imala petice iz srpskog vidi obraćanje širokom auditorijumu. Svaka rečenica duplo, al sa promenjenim redosledom reči.

"Obraćamo Vam se, O Poštovani, kao korisniku naše poštovane, i vi poštovani, ćete moći ostvariti razne neverovatne pogodnosti, i popusti i pokloni. Vi samo poštovano ponesite, kao poštovani korisnik naše poštovane usluge i ostvarite svoje poštovane pogodnosti i popusti i pokloni... do trajanja zaliha."

Ne budem lenja, istrimujem tekst na 2,5 rečenice koje prenose info na lep način.
Oh, naravno da je išao ceo integralni poštovani tekst. Kako Mica i njen direktor da pogledaju letak, a da Micin tekst ne bude ispoštovan?!
Što se Mica mučila 2 dana pišući? Što je Mica masterovala i postdiplomiravala ako njena reč ništa ne znači?

I tak. Oko mene se ubijaju od kreativnog pisanja, a ja samo gledam. I smejem se, kad mogu.

Da rade svoj posao, ne bi stigli da pišu tekstiće. Aperntli imaju vremena. Al to je tačno ono o čemu sam pisala u prošlom postu. Lone Rangeri iliti Maverici su glavna fora.
Svi znaju sve najbolje. Bubuljičava i glasna menađerka ili lik kojem bazduka iz rupe na licu su savladali sve principe pravljenja uspešnih materijala koji će naterati ljude da dreše kese. Da citiram jednog - Do sada mi je dobro išlo ovako (a radio sam sam), što bih to menjao?

1 comment:

Anonymous said...

mda kao jedna reklama koju podnosim zadnjih dana, ne mogu bas citirati ali radi se o nekojj banci u kojoj bi se musterija osjecala ko musterija ne ko neki broj. kao u ostalim ce vas bankama poslati u m... a mi necemo bit cemo pristojni dok ne postanemo velika banka a onda cemo pricati o kamatama i poslati vas u m... ali ta tranzicija ce potrajati...
ahh vratih se u trenutak vezivanja crvene marame i otvaranja pčelinje stednje.
Btw O drago mi je sto si aktivna ;)