Wednesday, January 14, 2009

EU Bastardi 1

Kud svi Turci, tu i mali Mujo. Tako sam i ja poslušala zov gospoja Europe i otišla da se uverim svojim očima u prednosti pristupanja svetu. Moj prvi put u EU, uopšte, ako ne računamo Mađarsku i *Tursku.

*ja je računam

Mesta: Paris, Berlin.

Vreme: Teškom mukom iskukanih slobodnih 10 dana.

Spakovala sam naramak opasno istanjenih živaca i toplih čarapa jer su mi najavili neuobičajeno oštru zimu. Tačnije, spakovala gunj i opanci i sela na volujsku zapregu do komšijskog sela.

Slika prva -

Ne moš isterat selo iz devojke.

U metrou do grada Parisa, nazvanog po šnicli, nisam mogla da prestanem da paranoišem kako me svi gledaju. Iako nisu. Mislila sam da me gledaju jer se guram sa ogromnom torbom, guram ja nju, ali i ona mene, ali dragi mi objasni da je normalno da od aerporta ili ž stanice ljudi vuku torbe, pa sam se smirila, ali i dalje prilično neadekvatna sama sebi. Verovatno to vuče korene iz dolaska u selo beograd, kad sam velikom metalno-uokvirenom českom torbom, na koju sam bila tako ponosna, cepala čarape gospođama po prevozu, pa su se drale na mene, nezadovoljne jer umesto materijalnog obeštećenja, dobijaju moralno...

Slika druga -

Rođak sa sela.

Naši domaćini su dugogodišnji prijatelji sa kojima smo već pokušali zajednički boravak, pa znamo da smo samo minimalno disfunkcionalni - kako povezati Crnog Ruskog Francuza koji voli da jede i puši, Engleskinju svilenog zdravlja alergičnu na gluten koja ne pije i ne puši, Tavankutskog mrguda koji voli da pije pivo i puši i Dragog Difisilastog koji voli da jede i pije?

U pokušaju da nađemo šta nas spaja, popeli smo se na vrtešku. Prvih 5 dana smo obilazili kulturne znamenitosti preko dana, a uveče su nas hranili i pojili na smenu drugari, drugari drugara i restorani. U Luvru su mi se najviše svideli ostaci stare Persije - pogotovo kapitel sa volovima visok 5 metara. Ako je samo glava stuba 5 m visoka, koliko je bio hram-palata čija je tavanica počivala na njima? Zamislila sam kako će biti dobro kad naprave neku hologramsku projekciju koja će probijati jednog dana providni krov Luvra i ostavljati nas otvorenih usta, satima zabalavljene u nebo, kako se divimo umeću i viziji jedne davne civilizacije.

Image Hosted by ImageShack.us


...I Pikasove zajebancije na temu Delakroaovih "3 žene iz Alžira".


U Orseju mi se svidela zgrada muzeja i neki fini art deko i nuvo nameštaj.
...I Pikasove zajebancije na temu Maneovog "Doručka na travi".

Nisam ni znala da se Pikaso tako fino igrao sa kolegama.

Na Montparnasu mi se svideo pogled na grad i miris crkve.

U Notrdamu mi se svidela nedeljna misa i 3 projektora koja bojama oživljavaju duboki reljef Hristovog rođenja na zidu.

Na Ajfelovoj kuli mi se svidela Ajfelova kula.


Slika treća

Žurnal o omladini na selu, zimi.


Dosta sa kulturom, ajmo na hranu:

Svidelo mi se:

1 savršen spor obrok (nekoliko vrsta ostriga, belo vino, mesence, šunkica i crno vino, sirevi i jače crno vino, salata za varenje i čokoladni trufli)

1 savršen kuvani spor obrok (beouf bourguignon - gulaš u vinu sporo kuvan na vatri, triput sa vađenjem i umakanjem mnogo savršenog bageta! selection of cheese, kolač od jabuka... ljudi, dokle? kažu, čekaj! još šnenokle!)

mali kishovi iz pekare uz kroasan punjen čokoladom

činija japanske supe sa limunovom travom i toliko rezanaca da sam ostavila sramotnu polovinu.

suši od jegulje, japanska supa od ribe (fish tea)

NIJE MI SE SVIDELO

Predjelo od morskih ježeva sa jajetom i foie gras, moguće zato što sam bacala peglu i tresla se od jeze sledeće jutro.


Umesto voljenog piva, s mukom sam se navikavala na najfinije crno vino i na zabranu pušenja u kafićima i restoranima. U Parizu je prvi put posle 10 godina pao sneg, pa sam imala i privilegiju viđenja tog čuda. Francuzi su se lomatali na engleskom oko mene, fini ljudi, ali najviše sam se plašila upoznavanja novih finih ljudi, što mi se dešavalo svako veče. Zašto?
Vide te ljudi PRVI PUT, oma, opa cmok-smok, u oba obraza. A ja nenavikla.
Dođe vreme da se rastajemo, ja već vidim zlehudu sudbinu i brojim, njih 7X2, četrnaest obraza!!! i počinjem da se hrabrim, ajde, nije to ništa, ali svaki put me zateknu, opa, cmok cmok.
A kad sam pokušavala da se otarasim tog dela i prekinem "ko će da načini prvi korak" neizvesnost, onda je izgledalo ko da sam pobegla iz kolhoza, prava leđa, muško rukovanje i ljubljenje najrođenijeg ko da oboje imamo raskošne brkove. Harašo, junače!
I nikako nisam uspevala da odredim pravi intenzitet poljupca. Ili je bio vlažan, već spomenuti votka ruski, ili sam podmetala obraz ovlaš damski, krijući usne, pa je izgledalo kao da se druga osoba trudi, a ja kuliram.
Na kraju sam se zaletela i u jednom restoranu iscmokala čoveka koji mi je pružio ruku. Nije očekivao.

Ali, šta je, tu je. I dalje mi je neprijatno, ali ljubila sam mnoge obraze u Parizu.

Al nekako preživesmo taj prvi deo privikavanja na zimski turizam diktiran tempom stare egocentrične dame (Pariz je žensko, nema sumnje) i uništavanje hranom, kad je već došlo vreme da se pakujemo za posetu Berlinu.

I tako, Turci krenuše dalje. Tačnije, obukoh se toplo u najtoplije opanke i ponesoh samo bošču, jer na jeftinu zapregu nosiš samo ručni prtljag. U pakao minusa 10.

(nastavak možda sledi. a mora. tek sam zagrebala površinu. Kolko smo samo jeeeliii)

5 comments:

mane radmanovic said...

this is fabulous!
i am laughing my butt off, darling!

megat said...

Hi!! Your blog are very nice and more info. I hope follow my blog and please click my google ads.

Tatjana said...

lepo ti je megat rekla i sigurna sam da je bash sve prochitala.
inache da je ovo bolji svet, ti bi trebala da zzivish od svojih putopisa i impresija i da stalno gostujesh u utisku nedelje.

NovOrganizam said...

ahahhahaha, samo zamisljam olju kako me preslisava, aha, jeste, a foie ti se nije svideo, jel? a ti mislis da je foie bezveze? A, biljana (srb, koja druga) sta ti mislis o foieu? I ja se slazem da je to najvece gastronomsko dostignuce francuske kujne... ali da ukljucimo neku gnevnu babu pa da je iskljucimo cim kaze nesto sto nema veze sa foieem!

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!